Mevsimler değiştikçe meydana gelen doğa olaylarını öğrenirken; oluşan bu doğa olaylarını öğrenmek ve korunmak için kullanacağımız materyalleri tanımak için Şubat ayının projesini “Şemsiye” olarak belirledik. Projeye başlarken okulumuzu girişten itibaren “Şemsiye” teması ile dekore edeceğiz. Çocukların ve ailelerin sürece aktif katılımlarını artırmak için evden çeşitli renklerde farklı modellerde (şemsiyeler, yağmurluklar, yağmur botları, vb) getirmelerini isteyeceğiz. Projemiz boyunca çocukların şemsiye ve çeşitlerini keşfetmeleri için zengin deneyim ortamları oluşturacağız.
Şemsiye projemizle, şemsiye ve doğa olaylarını keşfetmeyi planlıyoruz. Projemiz boyunca şemsiye ne işe yarar, hangi durumlarda kullanılır, şemsiyeler nasıl su geçirmez, şemsiye türleri, kullanılan kumaşların özelliklerini araştıracaklar. Çeşitli hava olaylarını, yağmur ve bulut oluşumunu araştırarak “şimşek nedir, dolu nedir, rüzgar nasıl oluşur” yaratıcı yollar ile keşfedecekler. Rüzgardan elde edilen enerji kaynağının hangisi olduğunu, rüzgarın enerji kaynağına dönüştürülürken nasıl kullanıldığını deneylerle araştırarak; neden sonuç ilişkisi kurarak öğrenecekler. Hava durumlarını öğrenirken en sevdikleri hava durumunu nedenleriyle birlikte çeşitli aktiviteler aracılığı ile (Drama, görsel işitsel materyaller, sanat etkinlikleri vb) arkadaşlarıyla paylaşacaklar. Farklı materyallerle kendi şemsiyelerini tasarlayacaklar. Batan-yüzen nesneler, mıknatıs deneyi; Gökkuşağı deneyleri ile yeni deneyimler kazanacağız. Yağmur-kar-bulut ve buz oluşumunu inceleyeceğiz. Heyecan verici deneyimlerle dolu bir ay bizleri bekliyor.
Proje boyunca şemsiyenin kullanım amaçlarını deneyimleyeceğiniz şemsiye ile yürüyüşler yapabilirsiniz. Farklı tarzda kumaşlar, kağıtlar kullanarak yaratıcı şemsiye oluşturabilirsiniz. Çevrenizdeki şemsiye ve tenteleri hava durumunu takip ederek çocuğunuzun hava durumuna uygun kıyafetleri kendisinin seçmesini sağlayabilirsiniz.
Ay boyunca projemizi çeşitli sanat çalışmaları ile destekliyoruz. Bu çalışmalar ile çocukların yaratıcılıklarını ve estetik algılarını geliştirmeleri için zengin fırsatlar sunuyoruz.
“Gustav Klimt” estetik, güzellik, sembolizm ve mitoloji alanından etkilenerek çalışmalarını yapan ressamın; en önemli eserleri arasında “Hayat Ağacı” yer almaktadır. Sanatçının ''Ayçiçeği'' ve diğer portre tablolarını kendi tarzımızda yorumlayarak tasarlayacağız. Dünyaca ünlü sanatçımızı tanıyarak çocukların estetik dünyasını zenginleştirmeyi hedefliyoruz.
“Gustav Klimt” eserlerini kullandığı sembolleri birlikte araştırabilirsiniz. “Hayat Ağacı” tablosunu inceleyerek sizler de kendi özgün çalışmalarınızla 3D boyutlu çalışmanızı oluşturabilirsiniz.
Çocuklar Stem projesinde ilk haftalarda yağmur oluşumunu ve yağmur suyunu nasıl toplayacaklarını keşfedecekler. Suyun döngüsü, buharlaşma, yoğuşma ve yağış hakkında bilgi edinerek ayrıca suyu koruma ve çevreyi korumanın önemini kavrayacaklar. Daha sonra yağmur suyunu nasıl ve ne şekilde depolanacağını düşünerek tasarım yapacaklar. Sonrasında bir yağmur ölçer tasarlayacaklar. Yağmur suyunu toplayıp hesaplarken, temel matematik ve ölçüm becerilerini de öğrenecekler. Metre-santimetre-kilo-litre ve cetvel gibi ölçü birimlerini, yağmuru ölçmek için nasıl kullanacaklarını keşfedecekler. Genel olarak, yağmur suyu toplama bilimi, çocuklara çevre koruma ve temel matematik ve fen becerileri ile ilgili eğlenceli bir deneyim sağlayacaktır.
Şemsiye projemiz kapsamında ünlü matematikçi sayıların babası olarak da bilinen Pisagor’u tanıyacağız. Sayıların özellikleri üzerine yaptığı çalışmalar ve onun adıyla anılan bir geometrik ilişki ile tanınan Pisagor’un aynı zamanda başarılı bir mucit olduğunu öğreneceğiz. Denge arayışı kapsamında yerçekimi ve atmosferik basıncın temel ilkelerini basitçe uygulayarak elde ettiği “Adalet Kupası”nı inceleyerek deneyler gerçekleştireceğiz.
Çocuğunuzla birlikte geometrik şekillerle, sayılarla oluşturacağınız; memory kart, bilmece kartları, tangram oyunları oluşturabilir.
Şubat ayında çocukların erken okuryazarlık becerilerini desteklemek için aşağıdaki kitapları proje kitaplarımız olarak seçtik. Bu kitaplarla çocukların birçok kavramı somut olarak öğrenmesini, kendi hikayelerini oluşturmalarını, hayal güçlerinden yola çıkarak birçok kavramların gelişmesini planlıyoruz.
Şemsiye
Acayip Bir İcat
Merhaba Su
Gökyüzü ve Küçük Puf
Yağmur
Yağmurlu Bir Gün
İçinde bulunduğunuz hava durumundan faydalanarak fırsat eğitimine yer vererek havayı inceleyebilir özellikleri hakkında sohbet edebilirsiniz. Bulunduğunuz hava durumuna uygun bir hikaye oluşturabilirsiniz. Deneyler gerçekleştirebilirsiniz.
Erken matematik çalışmalarımızda bu ay artırma ve eksiltme çalışmaları ile çocukların problem çözme becerilerini ve işlem farkındalığını destekleyecek. Ay boyunca, somut materyaller ile var olan nesnelerin oyuna eklenmesi ve çıkarılması ile ne kadar eksik, ne kadar fazla problemlerini çözmeyi deneyimleyeceğiz.
Sizler de çocuklarınızla evde oluşturacağınız domino kartlarını kullanarak artırma eksiltme çalışmaları yapabilirsiniz. Günlük hayatta karşılaştığınız nesnelerin toplamlarına dikkatlerini çekebilirsiniz. Örneğin, buzdolabında 3 tane elma ve 4 tane muz var. Toplamda kaç tane meyve var? Bu tür oyunlar çocukların çevrelerine karşı matematiksel bakışını güçlendirecektir.
Bu ay programımızdaki oyunlar ile yönergeyi takip etme, deneyimlerle oyunlarla öğrenme, geleneksel oyunlar ile esneklik dikkat becerilerini, otokontrolü geliştirmeyi hedefliyoruz. Hava durumu drama ve canlandırmalar, Yağmurlu gün aktiviteleri ve oyunları, şemsiye aşağı-yukarı oyunu, şemsiye ve fasulye torbaları ile oyunlar, Geleneksel oyunlar, hava durumu olaylarına ait oyunlar, fırtına-kar-dolu oyunu, yönergelere göre şemsiyeli oyunlar, gazete oyunları ile takım halinde hareket etmeyi, dönüşler, hızlı-yavaş, önünde-arkasında, sağ-sol vb. kavramlarını eğlenerek öğrenmelerini ve yeni kazanımlar öğrenmelerini hedefliyoruz.
Evde yukarıdaki oyunlardan birisini çocuğunuzun size öğretmesini isteyebilir ve ailecek oynayabilirsiniz. Böylece hem okul ile ev arasındaki bağı güçlenir hem de aile içinde çocuğunuz sorumluluk ve aktif rol almayı deneyimler.
Bu ay, çocuklarımıza farklı duyguları fark etme ve tanımlama becerisi kazandırmayı hedefliyoruz. Farklı durumları ve senaryoları tartışarak, bu anlarda nasıl hissedebileceklerini keşfetmelerine yardımcı olacağız. Ayrıca, çocukların duygularını nasıl ifade edebilecekleri hakkında rehberlik yapacağız.
Duygu farkındalığı çalışmalarımızda, duygu kontrolünü artırma ve duygularımızı daha sağlıklı şekilde yönetebilme üzerine de odaklanıyoruz. İç sesimiz üzerinde farkındalığı güçlendirmek için oyunlar ve çalışmalar yaparak, çocukların duygu düzenleme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacağız.
Bu süreçte, çocuklarımıza çeşitli duyguları isimlendirme, duygu ifadelerini tanıma ve gerektiğinde bu duyguları sağlıklı bir şekilde dışa vurma konusunda rehberlik edeceğiz. Duygularını tanıma yolculuğunda onları destekleyeceğiz.
Çocuklarınızla her gün farklı duyguları konuşabilirsiniz. Örneğin, "Bugün nasıl hissediyorsun?" ya da "Hangi durum seni üzüyor?" gibi sorularla duygularını isimlendirmelerine yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzun duygularını fark ettiğinizde, "Bu durum seni biraz kızdırmış gibi görünüyor" ya da "Sanırım bugün çok mutluydun" gibi ifadelerle onların duygularını tanımlayabilirsiniz. Evde yaşanan bir durumdan sonra, "Bu durum sana nasıl hissettirdi?" gibi sorularla, çocukların hissettikleri duyguları anlatmalarını teşvik edebilirsiniz. Çocuklarınıza kendi duygularınızı nasıl ifade ettiğiniz ve aynı zamanda bu duyguları nasıl yönettiğiniz konusunda model olabilirsiniz. Çocuklarınıza iç seslerini tanımalarına ve içsel farkındalıklarını geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz. Günlük hayattaki iç sesiniz ile ilgili de model olabilirsiniz.
Bu ay orman günlerimizde çocuklar, doğadaki doğal materyalleri kullanarak örüntüler, mandala çalışmaları oluşturacaklar. Ormandan topladıkları doğal materyallerle sınıflarında çeşitli modeller oluşturarak suyun mevsimsel değişimini hava olaylarının nasıl oluştuğunu öğrenecekler.
Sizde bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Mevsimsel değişimleri inceleyebilirsiniz. Kış mevsiminde hayvanlardaki değişimleri konuşabilirsiniz. “Sokak hayvanlarının kışın soğuktan korunmak için geçirdikleri değişimleri neden vücutlarının şişmanladığını” araştırabilirsiniz.
Bu ayki duyusal çalışmalarımızda, çocukların ince motor becerilerini desteklemek için çeşitli çalışmalar yapacağız. İnce motor becerileri, ellerin küçük hareketleriyle yapılan çalışmalar olup, çocuğun nesneleri kavrayabilmesi, taşıyabilmesi ve manipüle edebilmesi gibi becerileri içerir. Ayrıca, bu beceriler el-göz koordinasyonunu olarak adlandırılan görsel motor becerilerini de içerir. Çocuklar bu tür çalışmalarla ellerini daha dikkatli ve hassas şekilde kullanmayı öğrenirler. Bu ay boyunca, kavrama, aktarma, sıralama ve nesneleri yer değiştirme gibi çalışmalara odaklanacağız.
Evde çocuğunuzun ince motor becerilerini geliştirmeye yönelik çeşitli çalışmalar yapabilirsiniz. Örneğin, su dolu bir kaba küçük taşlar, boncuklar veya pirinç ekleyip çocuğunuzun bunları kaşıkla aktarmasını sağlayabilirsiniz. Renkli düğmeler veya küçük mandallarla takma-çıkarma çalışmaları yaparak parmak kaslarını güçlendirmelerine yardımcı olabilirsiniz. Bu tür çalışmalar, çocuğunuzun el becerilerini geliştirirken, aynı zamanda dikkatini ve konsantrasyonunu artırmasına katkı sağlar.
Ritmin harekete geçirici yönünden yararlanılan orff eğitimi, Orff materyalleri kullanarak en doğal enstrüman olan sesi kullanarak doğal sesler çıkarmayı hedefliyoruz.
Aşağıdaki şarkıyı kendi oluşturacağınız müzik aletleri, bedensel devinimler, evde kullanılan günlük eşyalar kullanarak ritm çalışması yaparak şarkıya eşlik edebilirsiniz.
Yağmur yağsana bizleri ıslatsana
Rüzgar essene bizi serinletsene
Güneş açsana bizi aydınlatsana
Gökkuşağı renklerini versene