2025
Denizaltı Projemiz

Çocuklarımızla birlikte su altında hareket edebilen ve belirli görevleri yerine getirebilen araçları daha yakından keşfetmek amacıyla Mayıs ayında DENİZALTI proje konumuzu gerçekleştireceğiz. 

Bu proje sayesinde çocuklar, su altında çalışan bu özel araçların nasıl hareket ettiğini ve bilimsel prensiplerini öğrenme fırsatı bulacaklar. Denizaltıları, batmazlık, su basıncı ve kaldırma kuvveti gibi temel kavramları somut bir şekilde deneyimleyerek keşfedecekler. Denizaltı araştırmalarının dünyaya olan katkılarını keşfederek çevre bilinci kazanacaklar. Etkinlikler sırasında çocuklar, takım çalışması yaparak kendi denizaltı modellerini oluşturacak, su altında yaşamı inceleyen bilim insanlarını tanıyacak ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirecekler.


Bilimsel değerleri öğrenmelerine katkı sağlayarak sabır, merak ve işbirliği gibi önemli becerilerini güçlendirmeyi öğrenecekler.

Fen çalışmalarıyla, suyun kaldırma kuvvetini deneyimleyerek batmazlık prensibini keşfedecek, su basıncı deneyi ile; basıncın derinlik arttıkça nasıl değiştiğini gözlemleme fırsatı bulacaklar. Denizaltının hareket mekanizmasını anlamak için; Deniz canlılarının bölümleri, Denizaltı Balonu Deneyi, Hareketli Denizaltı Deneyi, balon balığı deneyi, dalgıç deneyi, Su basıncı etkisi deneyi, kaldırma kuvveti deneyi, yürüyen su deneyi, Suyun rengi var mıdır? Deneyi, batan ve yüzen nesneler deneyi, derinlik ve basınç değişimi deneyi, su içinde nesne dengesi deneyleri ile deneyerek keşfetme fırsatı bulacaklar.


Ailelere Öneriler

Sizlerde bölgenizde bulunan bir Deniz/Denizcilik müzesine, Denizcilik malzemeleri satan bir yere ziyarette bulunabilirsiniz.


Küçükşeyler'de Sanat

Ay boyunca projemizi çeşitli sanat çalışmaları ile destekliyoruz. Bu çalışmalar ile çocukların yaratıcılıklarını ve estetik algılarını geliştirmeleri için zengin fırsatlar sunuyoruz. Su altı dünyasının eşsiz gizemi ve güzelliklerini fotoğraflayan Kerim Sabuncuoğlu’nu tanıyacağız. Fotoğraflarını incelerken Kerim Sabuncuoğlu’nun su altı dünyasına olan tutkusunu yakından öğreneceğiz.


Ailelere Öneriler

Sizlerde çevrenizde bulunan akvaryum parklarını ziyaret edebilir, sualtı dünyasının güzelliklerini fotoğraflayabilirsiniz.


STEM Projesi

Bu ay “Denizaltı” proje konusunda çocuklar, suda batan ve yüzen nesneleri keşfederek, suyun üzerinde durabilen bir yük gemisi tasarımı yapacaklar. 


Ailelere Öneriler

Siz de suda yüzen ve batan nesnelerle bir gözlem yaparak batan ve yüzen nesnelerin özellikleri üzerine sohbet edebilirsiniz.

Küçükşeyler'de Bilim İnsanları

Denizaltı projemiz kapsamında “Denizaltının Mucidi” olan bir bilim insanı olan Cornelius Van Drebbel’i tanıyacağız. Hollandalı mucit Drebbel, 1620 yılında deri kaplı ahşap bir gövdeye sahip, küreklerle hareket eden ilk gezilebilir denizaltıyı tasarladı. Bu icat, su altında uzun süre kalabilen bir aracın mümkün olduğunu gösterdi ve ilerleyen yıllarda denizaltı teknolojisinin gelişmesine büyük katkı sağladı.

Ailelere Öneriler

Ahşap bir maket alarak veya evde kendi belirleyeceğiniz malzemelerle evde kendi denizaltınızı oluşturabilirsiniz.


Erken Okuryazarlık

Mayıs ayında çocukların erken okuryazarlık becerileri desteklemek için aşağıdaki kitapları proje kitaplarımız olarak seçtik. Erken okuryazarlık sürecinde denizaltı proje teması; çocukların dil gelişimini desteklerken bilimsel ve yaratıcı düşünmelerine de katkı sağlayacak. Çocuklarla birlikte keşif günlükleri oluşturarak, hem yazma becerileri geliştirmeyi, olayları sıralama, neden-sonuç ilişkisi kurma gibi bilişsel becerilerini desteklemeyi hedefliyoruz. İnteraktif oyunlar ve kart eşleştirme aktiviteleri ile çocuklar yeni kelimeler öğrenirken eğlenceli bir şekilde dil becerilerini geliştirmeyi, şarkılar ve tekerlemeler kullanarak fonetik farkındalığı artırarak sesleri tanımalarına olanak sağlıyoruz.


  • Şapkadaki Balık

  • Uyumaktan Korkan Balina 

  • Su Yaşamdır 

  • Deniz Ne Kadar Derin

  • Minik Balina

  • Yüzyüz 

  • Denizin Altında

  • Balinanın Hikâyesi 

  • Konserve Kutusu Tin 

Ailelere Öneriler

Evde sizlerde denizaltıların gizemli dünyasına yolculuk yapmak için çeşitli interaktif eğitici videolar izleyebilir, bilimsel dergiler inceleyerek denizaltılar ile ilgili bilgiler edinebilirsiniz.


Erken Matematik

Erken matematik programında bu ay sınıflandırma, data analizi, sayıları karşılaştırma, 3D şekiller oluşturma gibi matematik alt becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalarla destekleyeceğiz. Bu alt becerileri çocukların problem çözmede kullanabilecekleri senaryolar ile vererek matematiği gerçek yaşam problemleri ile bağlantılı bir hale getiriyoruz. Sınıfta çocukların giydiği ayakkabıların özelliklerine göre sınıflandırma yapma ve bu sınıflandırmayı grafik üzerinden gösterme çalışmaları yapacağız. Hikaye ile matematiği bütünleştirerek hikayedeki kahramanlar için problem durumları oluşturup çocuklar 3D şekiller ile tasarladıkları ile bu problemlere çözüm üretecekler.

Ailelere Öneriler

Evde uygulayabileceğiniz etkinliklerle hem temel matematiksel kavramları öğrenirken hem de bilimsel düşünme becerilerini geliştirecekler. Evde kendi oluşturacağınız yönergeler ile “Denizaltı Koordinat Haritası” oyunu ile yön bulma ve koordinat sistemini öğrenerek uzamsal düşünme becerilerini geliştirebilirler. 


Küçükşeyler'de Oyun

Denizaltı oyunları, çocukların keşfetme, problem çözme ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmek için harika fırsatlar sunar. Su oyunları, çocukların su altındaki canlıları araştırarak bilimsel meraklarını geliştirmelerine yardımcı olur. Bu oyunlar sayesinde çocuklar, keşif sürecine aktif olarak katılmalarını ve gözlem yapma becerilerini güçlendirmelerini hedefliyoruz.


Ailelere Öneriler

Evde kendi hazırlayacağınız Amiral Battı oyununu oynayabilirsiniz. 


Oyunun hazırlık aşamaları ve Oynanışı

Gereken Malzemeler

- Kağıt ve Kalem (Kareli defter işleri kolaylaştırır)

- Karton veya Renkli Kağıt (Gemi şekilleri için)

- Misket, Küçük Boncuklar veya Küçük Çıkartmalar 

Hazırlık

Her oyuncu için bir oyun tablosu oluşturulur. 

- Kareli kağıda 10x10 veya 8x8 bir ızgara çizilir

- Yatay ve dikey sütunlara harfler ve rakamlar koyarak koordinatları belirle

Gemi yerleştirme

Çocuklar, farklı uzunluklarda gemiler seçip oyun tahtalarına yerleştirir

- 1 tane 4 karelik gemi

- 2 tane 3 karelik gemi

- 3 tane 2 karelik gemi

- Gemiler dikey veya yatay konumlandırılabilir ama birbirine değmemeli.

Oyun Kuralları

- Oyuncular sıra ile koordinat söyleyerek rakibin gemilerini vurmaya çalışır.

- Eğer belirtilen koordinatta rakibin gemisi varsa, vurma işareti konur (X, misket veya çıkartma).

- Eğer gemi yoksa, boş bir nokta işaretlenir.

- Tüm gemiler batınca oyun biter


Sosyal Duygusal Öğrenme

Bu ay sosyal-duygusal öğrenme programımız kapsamında çocuklarımızla birlikte “Çatışma Çözme Becerileri” üzerinde çalışıyoruz. Çatışma, iki kişi aynı şeyi istediğinde veya insanlar aynı şey hakkında anlaşamadığında başlar. İlişkilerde zaman zaman anlaşmazlıklar, fikir ayrılıkları ve çatışmalar da yaşanabilir. Bazı çatışmalar kolayca çözülebilirken, bazı durumlarda çözüm bulmak için hem karşılıklı anlayış hem de birlikte düşünme ve konuşma gerekir. Biz de çocuklara, bu gibi durumlarla sağlıklı bir şekilde başa çıkabilmeleri için gerekli temel becerileri kazandırmayı amaçlıyoruz.


Ailelere Öneriler

Evde çocuğunuzun çatışma çözme becerilerini desteklemek için, yaşadığı anlaşmazlıklarda duygularını ifade etmesine yardımcı olabilir, onu dikkatle dinleyerek kendi duygularını fark etmesini sağlayabilir ve birlikte çözüm yolları arayabilirsiniz. “Sen ne hissettin?”, “Arkadaşın ne hissetmiş olabilir?”, “Bu durumu nasıl çözebiliriz?” gibi sorularla çocuğunuzun empati kurmasını ve düşünerek hareket etmesini teşvik edebilirsiniz. Hemen çözüm sunmak yerine, onun düşünmesine fırsat vermek, sorunlara birlikte yaklaşmak ve anlaşmazlıkların hayatın doğal bir parçası olduğunu göstermek, bu becerilerin gelişmesinde önemli bir rol oynar.


Küçükşeyler'de Orman Günleri

Bu ay orman keşiflerinde tüm duyu organlarımızı kullanarak gözlem ve keşif yolu ile;  ilkbaharda doğanın uyanışı, bitkiler, hayvanlar, ağaçlardaki değişimleri inceleme fırsatı bulacağız. 

Ormandan topladığımız çiçekler ile sıralama, gruplama çalışmaları yapacağız. Bitki türlerini inceleme fırsatı bulacağız. Çiçekler ve bitkiler arasındaki farklılıkları benzerlikleri gözlemleme (kaç yapraklı, çiçekli-çiçeksiz, yapraklı -yapraksız vb) fırsatı bulacağız.


Ailelere Öneriler

Sizlerde çevrenizdeki değişimleri gözlemlemek için bir orman veya parka gidebilirsiniz. Bir sera gezisi yaparak bitkileri inceleyebilirsiniz.


Duyusal Etkinlikler

Çocuklarda dokunma duyusunun harekete geçmesi, farklı dokuları hissetmeleri ve ayırt etmeleri erken yaşlarda gelişmesi gereken önemli bir beceridir. Bu ay çalışmalarımızda, çocukların kum ve su gibi doğal malzemelerle etkileşime geçerek dokunsal deneyimlerini artırmalarını hedefliyoruz. Ellerini kumun içine daldırmak, suyun yüzeyinde gezdirmek, elleriyle kapları doldurup boşaltmak gibi oyunlar çocuklar üzerinde rahatlatıcı bir etki bırakır. Duygusal olarak da rahatlatıcı bir etkisi olan bu oyunlar aynı zamanda çocukların dikkatini toparlamasını ve odaklanmasını sağlar. Kumun kuru ve pütürlü yapısı ile suyun serin ve akışkan dokusu, çocukların farklı yüzeyleri ayırt etmelerini deneyimlemelerine yardımcı olur.

Ailelere Öneriler

Evde küçük bir kum kutusu hazırlayarak çocuklarınızın farklı dokularla tanışmasını sağlayabilirsiniz. Kürekler, kaşıklar, küçük oyuncaklar ve kalıplar kullanarak ya da elleri ve parmakları ile kumda şekiller oluşturarak çeşitli deneyimler yaşayabilirsiniz. Küçük oyuncaklar, kaşıklar veya kalıplar eşliğinde kumla oynayarak çocukların hem ince motor becerilerini destekleyebilir hem de el-göz koordinasyonları güçlendirebilirsiniz. Benzer şekilde, farklı boyutlarda kaplar ve huniler ile çocuklarınızla su aktarma oyunları oynayabilirsiniz.


Küçükşeyler'de Müzik Orff

Mayıs ayı Programımızda; okyanus dalgaları, balina sesleri veya su altı kabarcıklarını dinleyip doğal sesleri keşfederek ve bu sesleri taklit etmeye çalışarak müzikal farkındalıklarını artırmayı hedefliyoruz. Ritim oyunları ile suyun hareketlerini temsil eden melodiler oluşturacağız, su dolu şişeler, kaşıklar gibi basit enstrümanlarla su altı dünyasının seslerini taklit ederek kendi melodilerimizi oluşturacağız.


Ailelere Öneriler

https://www.youtube.com/watch?v=H1f435zJCYs linkteki DENİZALTI şarkısını dinleyebilirsiniz. Benzer sözlerle kendi şarkınızı oluşturabilirsiniz.