"Bir karıncaya, bir kauçuk ağacını taşıyabileceğini düşündürten şey nedir?. . Bu büyüleyici canlıları hayata bağlayan şey, sahip oldukları büyük umutlardır.”
“Hangi çocuk bir karıncaya rastlamamıştır ki!” Bu projede her yerde rastlayabileceğimiz böceklerin dünyasına giriyoruz ve canlandırmalarla, grup çalışmalarıyla ve yakın gözlemlerle onları karıncaların inanılmaz sosyal hayatları ile tanıştırıyoruz.
Çocuklar çok katmanlı aktivitelerde karıncaları doğada ve yuvalarında gözlemleyerek onların vücut yapısını, görevlerini ve yuvalarını öğreniyorlar. Bir koku yolunu takip ederek ve tünele benzeyen bir yapının içinde yiyecek sürükleyerek karıncaların davranışlarını canlandırıyorlar. Karınca kolonisi tünelleri, yiyecekleri, sosyal yapı ve yaşam döngüsü konularına vurgu yapılıyor.
Dev Karınca Yuvası posteri her bir konu çalışıldıkça aşama aşama bir araya getiriliyor. Bu proje hem dolu dolu fen öğrenimi sunuyor hem de fen ve matematiği doğal şekilde entegre ediyor. Bizi heyecan verici deneyimlerle dolu bir ay bekliyor.
Proje boyunca doğa gezileri yapabilir ve çevrenizdeki farklı böceklerin yaşam alanlarını keşfedebilirsiniz. Karınca yuvası keşfine çıkabilirsiniz.
Her ay çocukların bir sanatçı ve eserleri ile tanışmaları için ünlü sanatçıları programa dahil ediyoruz. Bu çalışmalar ile çocukların yaratıcılıklarını ve estetik algılarını geliştirmeleri için zengin fırsatlar sunuyoruz. Nisan ayında Claude Monet’yi tanıyıp kendine özgü izlenimcilik resim tarzını deneyimleyeceğiz. Monet’nin “Nilüfer gölü” eserlerini inceleyip kendimize özgü çiçekler tasarlayacağız. Doğanın ve renklerin dünyasına dalıp kendi tasarımlarımızı sanatçıdan ilhamla üreteceğiz. Dünyaca ünlü sanatçımızı tanıyarak çocukların estetik dünyasını zenginleştirmeyi hedefliyoruz.
Monet gibi sizler de evde kendi nilüfer çiçeklerinizi tasarlayabilirsiniz. Eğer yakınlarda nilüfer çiçekleri olan bir göl var ise ziyaret edebilir ve fotoğraflarını çekip okula götürebilirsiniz.
Karınca projesi boyunca çocukların problem çözme, yaratıcılık ve tasarım alanlarında deneyimler sunmak için okul bahçesindeki biyoçeşitliliği artırmak için “Böcek Oteli” tasarlıyoruz. Bahçemizde biyolojik çeşitliliği artırmak için böceklere nasıl bir ortam hazırlayabiliriz? sorusundan yola çıkarak STEM projesini böceklerin yaşam alanlarını keşfederek sürdüreceğiz. “Böcek oteli” kitabından yola çıkarak projeye giriş yapacağız. Böceklerin yaşam alanlarını keşfederken orman gününde doğadan otel için malzemeler toplayacağız. Hem bireysel hem de toplu olarak okul bahçesinde böcek otelleri tasarlayacağız. Bu proje ile çocukların bir problem üzerinde süreç boyunca matematik, fen, sanat, mühendislik alanlarından faydalanarak çözümler ve tasarımlar üretmeleri hedeflenmektedir.
Çevrenizdeki böceklerin yaşadıkları alanları keşfedebilirsiniz. Siz de evinizin bahçesi için bir böcek oteli tasarlayabilirsiniz.
Nisan projemiz kapsamında Nobel kimya ödülünü kazanan bilim insanlarından Aziz Sancar’ı tanıyacağız. Kimyagerlik mesleğini tanıyacağız. DNA kavramını keşfedip meyvelerden DNA çıkarmayı deneyimleyeceğiz.
Evde farklı kimya deneyleri yapabilirsiniz. Mutfakta birlikte farklı sıvıları karıştırıp yoğunluklarını inceleyebilirsiniz.
Nisan ayında çocukların erken okuryazarlık becerileri desteklemek için aşağıdaki kitapları proje kitaplarımız olarak seçtik. Bu kitaplarla çocukların konuşma ve dinlediğini anlama becerilerini desteklemek için kukla tasarımı, hikâye sıralaması ve drama çalışmaları planlıyoruz. Proje kelimeleri ile çocukların kelime ve harf farkındalıklarını destekleyici çalışmalar planlıyoruz. Çocukların yazı farkındalığı için projemiz kapsamında farklı drama alanlarını sınıfımızda oluşturacağız. Böylece çocuklar hem farklı rollere girerek kendilerini ifade etme becerisini geliştirirken hem de yazılı materyalleri günlük hayatta kullanım alanlarını ve anlamlarını deneyimlemelerini planlıyoruz.
‘‘Tırtıl Boyu” kitabını evde birlikte okuyabilirsiniz. Kendisi bir tırtıl tasarlayıp evdeki eşyaların boylarını ölçebilirsiniz.
“Aç kızılgerdan bir gün, zümrüt yeşili bir tırtıl gördü. Dalın üzerindeki minik hayvanı yutmak üzereydi ki...
Tırtıl, ‘Beni yeme. Ben mühendis tırtılım. Yararlıyım. Nesneleri ölçerim’ dedi.
‘Demek öyle!’ dedi kızılgerdan. ‘Şu kuyruğumu ölç o zaman!’
‘Kolay’ dedi tırtıl. ‘Bir, iki, üç, dört, beş tırtıl boyu.’ ”
***
Cesur, akıllı, minicik bir kahraman…
Küçük tırtılın bir yeteneği vardır, her şeyi ölçebiliyordur. Örneğin bir kızılgerdanın kuyruğu, beş tırtıl boyudur. Flamingonun boynu, tukanın gagası hatta sinekkuşunun tamamını ölçebilir tırtılcık. Günler böyle geçip giderken bir bülbülle karşılaşır. Bülbül ondan ötüşünü ölçmesini ister, yoksa onu midesine indirecektir. İyi de bir ezgi nasıl ölçülebilir ki? Derken harika bir çözüm bulur küçük tırtıl. Bize de güzel sayfaları merakla çevirirken tırtılın hızına yetişmek kalır.
Erken matematik programında bu ay saymadan tahmin etme, sınıflandırma, toplama-çıkarma ve kesirler gibi matematik becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalarla destekleyeceğiz. Çocuklar kısa sürede gördükleri nesnelerin toplam sayısını tahmin etme oyunları ile saymadan tahmin etme matematik becerisini oyun yolu ile deneyimleyecekler. Kesirler konusu için nesnelerin bütün parça ilişkilerini deneyimleyecekler. Sınıflandırma için ise renk ve şekillere göre sınıflandırılmış nesnelerin neye göre sınıflandırıldığını tahmin etme oyunu oynayacaklar. Erken matematik çalışmalarında kavramları somutlaştırılmış ve oyunlaştırılmış şekilde çocukların matematik kavramlarına maruz kalmalarını önemsiyoruz.
Evde saymadan tahmin etme üzerine kart oyunları oynayabilirsiniz. Kartların üzerine çizeceğiniz noktalar ile toplamda kaç tane nokta olduğu kısa sürelerle göstererek tahmin oyunları keyifli olacaktır.
Bu ay programımıza aldığımız karınca projesi ile çocukların büyük-motor ve ince motor becerilerini destekleyerek, sürünme, mekanda konum, yön belirleme ve bulma, küçük parçaları bir araya getirebilme, uç uca ekleme gibi ince-motor becerilerini geliştirmeyi hedefliyoruz.
Karıncaların muhteşem sosyal organizasyonuna öykünerek yuva bulma, yuvayı koruma, tüneller açma gibi eğlenceli oyunlar oynayacaklar ve hayvan hareketlerini taklit edecekler.
Karıncalar gibi tünellerin içinden sürünerek geçmeyi deneyimleyecekler. Daha sonraki aşamada tıpkı karıncalar gibi hazırlanan tünellerde yiyecek taşıyarak depolarına götürecekler.
İstop gibi topu yakalama oyunları, çemberde yer değiştirme oyunları ile bireysel ve eşli olarak koşma ve hareket kabiliyetlerini geliştirecekler. Atma ve yakalama oyunları ile çocukların odaklanma, el-göz koordinasyonu ve organizasyon becerilerini geliştireceğiz.
Ses ve matematik çalışmalarında yere çizilen harfler ve rakamlar üzerinde adımlayarak dengeli bir şekilde yürüme yapacaklar.
Müzik eşliğinde makarnalar ve balonlar ile ısınma oyunları oynayarak, sünger ile su taşıma yaparak eğlenceli oyunlar ile büyük kas becerilerini geliştirecekler.
Havalar ısınmaya başladıkça açık hava etkinliklerini arttırabilirsiniz. Tebeşir ile yere şekiller çizmek, seksek oynamak, top ile açık alanda oyunlar oynamak gibi. Yaşça daha küçük çocuklar için yerden bir şeyi almak, toplamak için çömelmek bacakları güçlendirir ve dengeyi geliştirir. Yürüyüş yaptığınız alanlardan doğal malzemeler toplamak ve sonra bunları gruplamak gibi eğlenceli etkinlikler yapabilirsiniz.
Bu ay sosyal duygusal öğrenme programımızda sosyal problem çözme becerisi üzerinde çalışıyoruz. Çocuklarla bir sorunla karşılaştığımızda farklı çözümler üretebiliriz düşüncesi üzerinde sohbet ediyoruz. Beyin fırtınası tekniği kullanarak karşılaştığımız problemlere olabildiğince farklı çözümler üretmeyi deneyimleyeceğiz. Bir probleme olabildiğince fazla çözüm üretme oyunu oynuyoruz.
Evde birlikte yaşadığınız problemlerle ilgili fikir üretme oyunu oynayabilirsiniz. Üretilen en farklı çözümü deneyebilirsiniz. Problemlerin birden fazla çözümü olduğunu fark etmek çocuklarla bilişsel esnekliği artıracaktır.
Bu ay orman keşiflerinde tüm duyu organlarımızı kullanarak etrafımızda ilkbaharın işaretlerini arayacağız. Çiçekler ve tomurcukları gözlemleyerek dökülmüş çiçeklerden ve yapraklardan örüntüler oluşturacağız.
Toprağın altında ağaçlara ait bir bölüm var mı? Ağacın kökleri ne için var? Ağaçlar birbirleriyle iletişim kurar mı? Ağaçlardan ne öğreniriz? gibi sorularla ağaçları daha yakından incelemeye ve anlamaya çalışacağız. Yürüyüşümüz ormandaki ağaçları birbiri ile kıyaslayarak devam edecek. (en uzun, en kısa, en yaşlı, en genç, en gövdesi geniş ağaç gibi) Ayrıca yürüyüş sırasında bulduğumuz doğal malzemeler ile dokumacılık tekniğini deneyimleyeceğiz.
Çocuğunuzla birlikte doğa yürüyüşleri yaparak “ İlkbaharın işaretleri”ni keşfedebilirsiniz.
" Çocuklar oyun yoluyla doğal dünyayı keşfedebilir ve deneyler yapabilir. Doğanın güzelliği için saygı ve takdir duygusu geliştirir. Orman etkinlikleri, yapılandırılmamış oyun oynamaya teşvik eder, merak, yaratıcılık duygusu geliştirmelerine yardımcı olur ve doğa oyunları ile biyofiliyi destekler."
Biyofili: Biyofili kelimesi, Yunanca'dan gelen Bio (Hayat) ile Philia (Düşkünlük, Sevgi) kelimelerinin birleşiminden oluşur. İnsanların doğa ve diğer canlılarla içgüdüsel olarak bağlantı kurma, bir arada olma eğilimini ifade eder.
Duyusal algı arayışında olan bir çocuk için bir "başlatma ve durdurma" etkinlikleri faydalıdır. Bu ay saymayı, şarkı söylemeyi yaparken "dur ve devam" komutları ile farklı oyunlar oynayacaklar.
Duyusal olarak ağır bir nesneyi itmek, kaydırağa tırmanmak, hayvan yürüyüşleri ve topu iterek tünelden geçmek duyu-motor etkinliklerimizden bir kaçı. Ve tabi Karınca projemiz ile bağlantılı olarak bol bol toprak ve kum ile duyusal oyun oynayacaklar
Çocuğunuz büyüdükçe ona duyusal ihtiyaçlarını öğretmek önemlidir. Sallanma gibi vestibüler hareketlerin aşırı aktif beyin üzerinde olumlu etkisi vardır. Çocuğunuz ileri geri sallanırken, duyusal sinir sistemi hareketi algılar ve bütünleştirir, bu da beyin üzerinde normalleştirici ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu yüzden evinizde veya yakın oyun alanlarında çocuğunuzun bu ihtiyacını yeteri kadar karşıladığından emin olmalısınız. Ne aradıklarını ve bunun onlara nasıl hissettirdiğini anlatarak ardından aşağıdaki sorulardan sorabilirsiniz.
“Görünüşe göre vücudun sallanmak istiyor!” “Vücudun o kadar hızlı hareket ediyor ki! Daha fazlasını yapmak ister misin?” “Bu aktivite sana nasıl hissettiriyor?” “Bu seni mutlu mu yoksa uykulu mu hissettiriyor?”
Bizi müzik, ritim ve dans dolu bir ay bekliyor. Programımızda ritme göre beden perküsyonu oluşturmayı deneyimleyeceğiz. Ritme göre hareketler üreteceğiz. Karıncalar ile ilgili şarkılar için ritim çalışmaları yapacağız.
Ailecek sevdiğiniz müzikleri dinleyebilir ve bu müzikler için bedeninizle hareketler üretebilirsiniz.
İki minik karınca varmış pıtır pıtır yürümüşler (iki elle iki parmak yürüme hareketi yapılır)
Biri soldan gitmiş biri sağdan (soldan ve sağdan sırayla parmaklar yürüme hareketi yapar)
Yorulunca dinlenmişler ( Kollar üzerine uyuma hareketi yapılır)
Uyanınca yürümeye devam etmişler (Kollarla uyanma hareketi yapılır)
Biri soldan gitmiş biri sağdan gitmiş
Oda ne ileride dev bir ekmek bulmuşlar ( İki kol önde birleştirilir)
Biri bir ucundan tutmuş diğeri öbür ucundan tutmuş ( Sağ ve soldan tutup kaldırma hareketi yapılır)
Eve gidince hapur hupur karınlarını doyurmuşlar ( Yemek yeme hareketi yapılır)